כאבי גב תחתון
רקע
כאבי גב תחתון נחשבים לגורם המוביל למוגבלות בקרב האוכלוסייה. מומחים מעריכים כי 80% מהאוכלוסייה יחוו כאב בגב התחתון במהלך חייהם.
במקרים רבים כאבים אלו פוגעים באיכות החיים של ונחשבים לגורם השני הכי נפוץ בפנייה לרופא.
מה הם התסמינים?
ישנם מספר תסמינים שונים בכאבי גב תחתון. הכאב יכול להיות חד או עמום, עלול להופיע במהלך כל היום או רק בעקבות שינוי מנח כמו קימה מישיבה.
לחלק מהאנשים יש הקרנה של כאב זה לאזור צידי הישבן והרגל או באחורי הרגל.
מגבלות תנועה כמו צליעה וקושי להתכופף או להרים חפצים יכולות להופיע.
גורמים
מרבית האנשים סובלים מכאבי גב תחתון עקב ישיבה מרובה בעבודה או ישיבה במנח לא טוב. ישנם מצבים בהם כאב גב מופיע עקב טראומה כמו תאונת דרכים, נפילה, פציעת ספורט ועוד.
הכאב נובע משני מקורות מרכזיים. המקור הראשון הוא שרירי. כששריר נתפס, נוצר לחץ על אזור עמוד השדרה, הגורם לכאב ועומס על הגב. תפיסות זו יכולה להימשך גם מספר חודשים.
המקור השני הוא בקע או בלט דיסק אשר יוצר לחץ על עצב הסיאטיקה, הלחץ גורם לכאב והקרנה לרגל.
* לקריאת מאמר על טראומה גופנית לחצו כאן
נקע או מתיחה של השריר
מצב זה אחראי על מרבית כאבי הגב האקוטיים.
לרוב מתרחש עקב תנועה לא נכונה כמו הרמה של משהו כבד מהרצפה וגם כולל זווית של הגב בזמן ההתכופפות והרמה.
כתוצאה מפעולה זו נוצרת מתיחה\נקע של שרירי הגב התחתון אשר יוצרת תהליך דלקתי וכיווץ חזק של השרירים.
ניוון, בלט, בקע ופריצת דיסק
ניוון דיסק (Degeneration) – חולשה של הדיסק כתוצאה מגיל מתקדם.
בלט דיסק (Prolapse) – שינוי קל בדיסק עם בליטה של נוזל הדיסק לתעלת עמוד השדרה.
בקע דיסק (Extrusion) – נוזל הדיסק פורץ החוצה אבל נשאר בדיסק.
פריצת דיסק (Herniated) – נוזל הדיסק זולג אל מחוץ לדיסק ולתוך תעלת עמוד השדרה.
אבחנה
ניתן לאבחן כאבי גב תחתון על ידי בדיקת רופא. בדיקה זו כוללת בדיקה מוטורית של טווח התנועה ותיאור הכאב על ידי המטופל. לרוב בדיקה זו תספיק בשביל התחלת תהליך הטיפול, אך במקרים אחרים המטופל יופנה לביצוע צילום X-ray, CT או MRI.
כיצד ניתן לטפל בבעיה?
דרך אחת היא שימוש במשככי כאבים בהתאם להנחיית הרופא. זוהי דרך טובה אך לא תמיד נכונה מאחר והיא מטפלת בעיקר בסימפטום ולא במקור הבעיה.
דרך נוספת היא חיזוק שרירי הגוף באמצעות פעילות גופנית המחזקת את שרירי הליבה של הבטן, מתיחות ייעודיות לגב, עמידה וישיבה נכונה ותזונה נכונה. בנוסף, מומלץ לחמם את האזור באמצעות משחות מחממות בשילוב עם כרית חימום.
יתרונות הרפואה הסינית בטיפול בכאבי גב תחתון
לפי הרפואה הסינית, הגוף מכיל בתוכו מרידיאנים (מסלולי אנרגיה הנעים בגופנו ומתחברים לאיברים הפנימיים). בתוך מרידיאנים אלו נע הצ'י. הצ'י הוא האנרגיה המזינה אותנו ואת הסביבה והוא קיים בכל דבר. לפי הראייה הסינית, כאשר יש הפרעה בזרימת הצ'י נוצרת מחלה (אורתופדית או פנימית) והמטפל/ת ינסה להחזיר את הזרימה התקינה ובכך לטפל במחלה.
כאשר מגיעים לטיפול אצל מטפל/ת בתחום הרפואה הסינית אחד הדברים הראשונים שמתבצעים הוא תשאול, על מנת להגיע לאבחנה מדויקת של גורם המחלה בראייה הסינית. לפי התשאול ניתן לדעת איך לגשת לטיפול עם מרב ההצלחה. ניתן לטפל בכאבי גב תחתון ברפואה הסינית באמצעות דיקור, טווינא וצמחי מרפא.
מחקר קצר על יעילות הדיקור הסיני בטיפול בכאבי גב תחתון
לאחר האבחנה המטפל/ת בוחר נקודות רלוונטיות לדקירה ומחדיר מחטים בטיפול שאורך כ-30 דקות.
במחקר מ-2015 שבוצע בטאיוואן הבדק 60 מטופלים עם כאבי גב תחתון, המטופלים חולקו ל-2 קבוצות (קבוצה של דיקור וקבוצה של דיקור דמה).
המחקר מצא כי הדיקור הקל משמעותית על הכאב ובמיוחד על כאב אקוטי בקרב קבוצת הדיקור לעומת קבוצת הדמה. בנוסף, לא נרשמו תופעות לוואי כתוצאה מהדיקור.
* לקריאת המחקר לחצו כאן
איך מתנהל הטיפול אצלי בקליניקה?
לאחר פגישה ראשונית עם המטופל\ת ניתן לאבחן יותר במדויק היכן ממוקם הכאב ואילו אזורים מעבר לגב מושפעים מהכאב כמו הקרנה לרגל, כף הרגל והישבן.
לרוב ארצה לראות בתחילת סדרת הטיפולים את המטופל\ת פעמיים בשבוע על מנת לזרז את התהליך ולמנוע את התפתחות הדלקת כמה שיותר מהר.
בקליניקה שלי אני מטפל בכאבי גב תחתון באמצעות דיקור סיני וחבישה של צמחי מרפא ייחודיים לקליניקה שלי.
מטרת הדיקור הוא לשפר את סירקולציית הדם באזור הגב התחתון, הורדה של דלקתיות ונפיחות ברקמה. כתוצאה מכך הכאב ירד וטווח התנועה יגדל.
מטרת חבישת צמחי המרפא גם היא שיפור סירקולציית הדם, הורדת דלקתיות ונפיחות באזור. בנוסף תפקידם של חלק מהצמחים בחבישה הוא לעודד ריפוי של הרקמה כמו למשל במקרה של מתיחה של השריר.
מקורות
Liu, Y.-T., Chiu, C.-W., Chang, C.-F., Lee, T.-C., Chen, C.-Y., Chang, S.-C., … Lo, L.-C. (n.d.). Efficacy and Safety of Acupuncture for Acute Low Back Pain in Emergency Department: A Pilot Cohort Study. https://doi.org/10.1155/2015/179731
Zhang, B., Xu, H., Wang, J., Liu, B., & Sun, G. (2017). A narrative review of non-operative treatment, especially traditional Chinese medicine therapy, for lumbar intervertebral disc herniation. BioScience Trends, 11(4), 406–417. https://doi.org/10.5582/bst.2017.01199
https://www.acatoday.org/Patients/Health-Wellness-Information/Back-Pain-Facts-and-Statistics
https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-low-back-pain-overview