רפואת חבלות – 跌打科 ​

מהי רפואת חבלות? 

ענף ברפואה הסינית המסורתית אשר מקורו בעולם אומנויות הלחימה לטיפול בבעיות אורתופדיות ושלד-שריר. על פי המסורת, כאשר בודהידהרמה הגיע לסין והפיץ את הצ'אן (זן) בודהיזם, הוא לימד והפיץ גם טקסטים בנושאי גידים, שרירים, עצמות ועוד. טקסטים אלו היוו את הבסיס לקונג-פו שאולין ורפואת החבלות. הקונג-פו התפתח והטכניקות השתכללו, ומכאן גם רפואת החבלות התפתחה כדי לטפל במהירות ויעילות בחבלות ופציעות אשר נבעו מהאימונים האינטנסיביים. השיטות הנפוצות ברפואת החבלות היו רפואת צמחים חיצונית ופנימית ומניפולציית עצמות.  

רפואת חבלות
כלי הטיפול ברפואת חבלות

הכלים ברפואת חבלות 

  • צמחי מרפא בשימוש חיצוני – השיטה המרכזית הכוללת חבישות, שמנים, טינקטורות (מיצוי של צמחים באלכוהול), משחות ועוד. 
  • צמחי מרפא בשימוש פנימי – לקיחת צמחי מרפא בצורת קפסולות או טינקטורה על מנת לחזק את תהליך הריפוי בגוף. 
  • טווינא/אנמו – ז'נג גו (Zheng Gu-正骨) – שיטת העיסוי הרפואי של הרפואה הסינית. העיסוי מופעל על רקמה ועצמות בשילוב עם מניפולציות של השרירים והמפרקים. 
  • מוקסה – הבערה של צמח הלענה המצויה מעל הרקמה הפגועה על מנת לחמם, להוריד כאב ולשפר את זרימת הדם. 
  • כוסות רוח/גווא-שא והקזת דם – טכניקות אשר מניעות דם, מרפות את השרירים ומנקזות נפיחות ורעלים. 
  • דיקור סיני – בשיטה זו דוקרים באמצעות מחטים נקודות על גבי מרידיאנים (ערוצי אנרגיה) על מנת לאזן את זרימת הדם בגוף, להוריד דלקתיות וכאב, לעודד ריפוי רקמה ולהרגיע את הנפש. 

צמחי מרפא בשימוש חיצוני 

ישנן שיטות עבודה רבות לשימוש חיצוני בצמחי מרפא. הנה כמה מן השיטות הפופולאריות ביותר:  

  • Gao Yao – 膏 – התרגום המילולי הוא פלסטר רפואי/ משחה רפואית. בשיטה זו מערבבים צמחי מרפא טחונים יחד עם נוזל מתווך כמו מים או שמן ליצירת משחה עבה אותה חובשים על האזור הפגוע. זוהי השיטה העמוקה והחזקה ביותר של שימוש בצמחי מרפא בצורה חיצונית והיא משמשת לטיפול בכאבים ודלקות (אקוטיים וכרוניים), איחוי שברים, טיפול בגידים ורצועות ועוד. 
  • Jiu – 酒 – מיצוי של צמחי מרפא בנוזל אלכוהולי. המיצוי המוכר ביותר הוא הדי דא ג׳או – Die Da Jiu אשר במקור פותח כדי לטפל ביעילות בפציעות אקוטיות. עם הזמן קיבל התפתחו גרסאות שונות לטיפול ממוקד בבעיות שונות. 
  • Re Yan Fa (רטייה חמה)/ Leng Yan Fa (רטייה קרה) – בשיטה זו מבשלים צמחי מרפא במים, טובלים בד במיצוי הצמחים ומניחים על האזור הפגוע. בצורה זו נוצר חימום או קירור מקומי (תלוי בסוג הבעיה ובצמחים) וספיגה הדרגתית של הצמחים ברקמה. 
  • You – 油 – מיצוי של צמחי מרפא לתוך שמן נשא. שיטה המשתלבת עם טיפולי מגע כמו אנמו וטווינא. שימוש בשמנים אלו עוזר להרפות את השרירים, גידים ורצועות ולהחדיר את איכויות הצמחים בשמן לרקמה. 
  • Ruan Gao – 软膏 – משחה רכה. משחה על בסיס שמן, שעוות דבורים וצמחי מרפא. משחה זו מכילה בתוכה מיצוי של צמחי מרפא ונספגת לאורך זמן ברקמה. המשחה מתאימה גם לטיפול בפצעים פתוחים ובעיות עור. 

לרכישת תרסיס די דא ג'או לחצו כאן. לקריאה על די דא ג'או לחצו כאן.
לרכישת חבישת די דא (Gao Yao) לחצו כאן.
לרכישת חבישת קרח סיני לחצו כאן.

צמחי מרפא בשימוש פנימי 

בשיטה זו מכינים תרכובת של צמחי מרפא לטיפול בפציעה כמו שריר תפוס, שבר, דלקת מקומית וכו'. ישנן פורמולות כלליות המתאימות לשלבי הפציעה השונים. במידת הצורך ניתן לערוך אבחנה פרטנית על מנת להתאים לכל מטופל פורמולה בצורה המדויקת ביותר. הפורמולה המוכרת ביותר היא די דא וואן – Die Da Wan, זו בעצם הגירסה הפנימית של ה-די דא ג'או אותה לוקחים במשך 2-3 ימים בלבד מהיום הראשון של הפציעה, על מנת לתת תמיכה נוספת לגוף ולמנוע מהפציעה לשקוע ברקמה.  

טווינא/אנמו וז׳נג גו – שיטות הטיפול במגע 

אנמו היא שיטה ישנה יותר הנחשבת יותר כעיסוי (כל טיפול כולל עיסוי בכל הגוף) ואילו טווינא התפתחה אחרי והאוריינטציה שלה היא יותר טיפולית (בדרך כלל העיסוי מופעל על אזורים ספציפיים על מנת לטפל בבעיה ממנה המטופל סובל). בשיטות אלו מתבצע עיסוי של הרקמה, הנעת מפרקים ולחיצות על נקודות דיקור על מנת לפתוח ולהזין את הרקמה בדם. 

ז׳נג גו היא שיטה המקבילה לכירופרקטיקה בה מתבצעת מניפולציה של הרקמה, מפרק ועצמות על מנת להחזיר את הזרימה החלקה של הדם ולתקן חוסר איזון של השלד. 

מוקסה 

מוקסה היא תוצר של תהליך ייבוש וגלגול של צמח הלענה המצויה, אשר מופק לצורת סיגר אותו מבעירים באש. הצמח בעל איכויות של חימום, הפסקת דימום, הורדת כאב וסילוק לחות. המטפל מבעיר את הצמח ומעביר אותו מעל נקודות דיקור, רקמה פגועה או מרידיאן הרלוונטי לטיפול על מנת להחדיר את איכויות הצמח. ישנן צורות שונות של מוקסה וחלקן ניתנות להנחה על גבי מחטי הדיקור על מנת לחזק את פעולתן. 

כוסות רוח/גווא-שא והקזת דם 

כוסות רוח: במהלך הטיפול, כוסות מונחות על גוף המטופל ויוצרות וואקום על גבי האזור או שמונחת כוס בודדה אשר מניעים לאורך הרקמה. הפעולה גורמת לשטף דם ושבירת כלי דם קטנים וכך יוצרת תנועת דם מקומית, כאשר הכוס בתנועה הנעת הדם מתחזקת ומתווספת היכולת לשחרר הידבקויות ברקמת החיבור (פאשייה). זו הסיבה לסימנים הכחולים שהכוסות יוצרות. שטף הדם מתריע שיש בעיה באותו אזור בגוף. לאחר ההוצאה של הכוסות יישארו סימנים כחולים באזור למשך מספר ימים. 

גווא-שא: גווא (לגרד) שא (חום) הינה שיטת טיפול עתיקה מסין הנמצאת בשימוש עד היום. השיטה מזכירה את הטיפול בכוסות רוח אך היא מתבצעת בצורה שונה. המטפל משתמש בכלי עשוי מאבן או מקרן של חיה ומגרד את העור עד להופעת גירוי ונקודות אדומות. המטרה, בדומה לכוסות רוח היא ליצור אפקט של שטף דם, כלומר לשבור כלי דם קטנים ולפרק הידבקויות ברקמות החיבור. לרוב המטפל ישתמש בשמן על מנת ליצור סיכוך ולא לפגוע בעור. השיטה קיבלה תאוצה בשנים האחרונות בזכות שילובה בטיפולים קוסמטיים. 

הקזת דם: לאחר חיטוי של האזור עליו עובדים מבצעים דקירה מהירה על מנת להוציא מעט דם. בהתאם לבעיה יוחלט אם לדקור אזור מסוים או נקודות דיקור רלוונטיות. שיטה זו נמצאת בשימוש ברפואת החבלות כאשר רוצים לנקז נפיחות והצטברות נוזלים עקב חבלה אקוטית. במקרים מסוימים לאחר הדקירה מניחים כוס רוח אשר מגבירה מאוד את פעולת ניקוז הדם. 

דיקור סיני  

דיקור סיני הינו כלי מרכזי ברפואה הסינית (לפעמים משמש כמילה נרדפת לתחום כולו). עם זאת, לרוב ברפואת החבלות (תלוי במטפל) עיקר הטיפול יהיה עם צמחי מרפא ומגע. 

מה כולל טיפול קלאסי ברפואת חבלות? 

את עיקרי שיטת העבודה בקליניקה שלי למדתי מהמאסטר שלי סיקונג ג’אנג קאו-ווא בקליניקה שלו בהונג קונג. הטיפול לרוב מתחיל באבחנה המתבצעת על ידי תשאול קצר ובדיקה פיזית של הרקמה הפגועה. לאחר מכן מתבצע חימום של האזור באמצעות מנורת אינפרא אדום ולאחר כמה דקות נתחיל בעיסוי (אנמו) של הרקמה יחד עם לחיצות בנקודות רלוונטיות ומניפולציה של הרקמה (בהתאם לצורך). במהלך העיסוי מתבצע לסירוגין מריחה של די דא ג׳או (טינקטורה של צמחי מרפא) אשר נספגת ביעילות רבה יותר כאשר משולבת בעיסוי. בסוף התהליך מתבצעת חבישה של צמחי מרפא שנשארת על הרקמה במשך 12 שעות. במידת הצורך, נשלב שיטות נוספות כמו דיקור, כוסות רוח ועוד. ישנה חשיבות לחזור לטיפול כזה כל יום (כך עושים בהונג קונג, בישראל זה לא תמיד מתאפשר לצערי) עד להחלמה מלאה. אני שם דגש על תדירות הטיפול מאחר וטיפול תדיר תורם לעצירת התפתחות התהליך הדלקתי במהלך השבוע ומזרז את הטיפול. 

תום מור

בתחילת שנת 2007 החלה דרכי עם הרפואה הסינית. לאחר ניתוח קשה בברך, התחלתי לקבל טיפולי פיזיותרפיה ובנוסף גם דיקור וטווינא. הטיפולים שיפרו את גמישות הגידים והרצועות ועזרו להגדיל את טווח התנועה של הברך.

פוסטים מומלצים

מוצרים מומלצים

עגלת קניות

להתייעצות ורישום

דילוג לתוכן