דלקת מפרקים שגרונית
דלקת מפרקים שגרונית – איך הרפואה הסינית יכולה לעזור?
מהי דלקת מפרקים שגרונית?
דלקת מפרקים שגרונית הינה מחלה אוטואימונית בה הגוף תוקף את הרקמות ונוצר מצב דלקתי כרוני המשפיע על הפרקים. בנוסף, הדלקת יכולה להשפיע על העור, העיניים, הריאות, הלב וכלי הדם.
איך זה קורה?
דלקת מפרקים שגרונית מתחילה כאשר הגוף תוקף את הקרום הבין-פרקי (Synovial Membrane), העוטף את המפרקים בגופנו ושומר על סיכוך. כך, נוצרת דלקת המעבה את הקרום ועלולה להוביל לשחיקה של הסחוס והעצם באותו מפרק מודלק. הגידים והרצועות של אותו מפרק פגוע נמתחים ונחלשים וכך המפרק מאבד את צורתו.מהם התסמינים של דלקת מפרקים שגרונית?
בשלבים הראשונים של המחלה הפרקים הקטנים נפגעים ראשונים (אצבעות) ולאחר מכן המחלה מתפתחת לפרקים הגדולים יותר כמו הברך, המרפק, האגן וכו’.התסמינים כוללים:
- תחושת חום, רגישות, נפיחות וכאב במפרקים.
- נוקשות בפרקים המורגשת בעיקר בבוקר ו/או לאחר חוסר פעילות.
- עייפות, תחושת חום ואובדן תיאבון.
- כ-40% מהחולים בדלקת מפרקים שגרונית יחוו תסמינים נוספים בעור, עיניים, ריאות, לב, כליות, מח עצם, כלי הדם ובמערכת העצבים
איך מאבחנים ומטפלים?
בשלביה הראשונים, קשה לאבחן דלקת מפרקים שגרונית בגלל שהתסמינים דומים לתסמינים של מחלות אחרות. לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונית יהיו לרוב רמות גבוהות יותר במדדי שקיעת הדם (ESR) וחלבון מגיב C אשר יכולים להעיד על תהליך דלקתי בגוף. בדיקה נוספת לזיהוי דלקת מפרקים שגרונית היא בדיקת נוגדנים בדם בשם anti-cyclic citrullinated peptide. בדיקות הדמיה יכולות לעזור לעקוב אחרי קצב ההתקדמות של המחלה.ישנן מספר דרכים לטפל בדלקת מפרקים שגרונית:
- טיפול באמצעות NSAIDs – נוגדי דלקת שאינם סטרואידים על מנת להוריד את הדלקתיות והכאב.
- תרופות סטרואידיות להורדת הדלקתיות והאטה של הנזק למפרקים. השימוש בתרופות אלו הוא לרוב בשלב האקוטי ולאחר שמגיעים להטבה מורידים את המימון עד להפסקת נטילת התרופה.
- שימוש בתרופות משנות מחלה, Disease-modifying anti-rheumatic drugs – תופעות לוואי של תרופות אלו כוללות פגיעה בכבד, דיכוי של מח העצם ודלקת ריאות חריפה.
- טיפול ביולוגי- תרופות אלו מכוונות לטפל בחלקים של מערכת החיסון התוקפים את הגוף. גם בתרופות אלו יש תופעות לוואי וסיכונים כמו קריש דם בריאות והחלשה של מערכת החיסון.
- כמובן שטיפולי פיזיותרפיה יכולים לעזור ולהאט את התקדמות המחלה ובמקרים מסוימים ישנם ניתוחים שתפקידם לטפל בפגיעות של המפרקים כתוצאה ממחלה זו (החלפת מפרק ברך, תיקון גיד, הסרה של חלקי סחוס ועוד).
מהם גורמי הסיכון?
אלו הם הגורמים המעלים את הסיכוי לחלות בדלקת מפרקים שגרונית:- נשים נוטות לפתח מחלה זו יותר מאשר גברים.
- מחלה זו יכולה להתפתח בכל גיל אך לרוב היא מתפתחת בגיל העמידה (45-65).
- היסטוריה משפחתית של מחלה זו מגבירה את הסיכוי לחלות בה.
- עישון מעלה את הסיכוי לחלות ובמיוחד אם יש נטייה גנטית למחלה זו.
- חשיפה סביבתית לזיהומי אוויר מגבירה את הסיכוי למחלה.
- עודף משקל.
מהם הסיבוכים של דלקת מפרקים שגרונית?
- דלקת מפרקים שגרונית מעלה את הסיכון לפתח אוסטאופורוזיס, לקריאה מורחבת על מחלה זו לחצו כאן.
- היווצרות של גושים במפרקים, בעיקר במרפקים.
- יובש בעיניים ובפה כתוצאה מהתפתחות של תסמונת שגרן, המפחיתה את ייצור הלחות שהגוף מפתח בעיניים ובפה.
- כתוצאה מהמחלה ותרופות למחלה זו ישנה היחלשות של מערכת החיסון וכן רגישות יתר למחלות.
- חוסר איזון של שומן ומסת שריר – לחולים בדלקת מפרקים שגרונית הרבה פעמים כמות השומן תעלה על כמות מסת השריר בגוף.
- התפתחות של תסמונת התעלה הקרפלית, לקריאה מורחבת בנושא זה לחצו כאן.
- מחלות לב – דלקת מפרקים שגרונית מעלה את הסיכוי של עורקים חסומים.
- מחלות ריאות – דלקת מפרקים שגרונית מעלה את הסיכוי לדלקות והצטלקויות בריאות.
- מעלה את הסיכוי לחלות בלימפומה.
איך דלקת מפרקים שגרונית מוגדרת ברפואה הסינית ואיך אפשר לעזור?
על קצה המזלג, הרפואה הסינית רואה דלקת מפרקים שגרונית כסינדרום BI. זוהי הגדרה שמשמעותה כאב חסימתי. כאב זה יכול להיות על רקע גודש של דם, צ’י וליחה אשר נתקע במפרקים ויוצר חום, נפיחות ודלקתיות.בגלל שזוהי מחלה אוטואימונית אנחנו יכולים להסתכל עליה כחולשה בריאות אשר אחראיות על מערכת החיסון בגוף, בטחול אשר אחראי על ייצור האנרגיה בגוף וסילוק ליחה, בכבד אשר אחראי על זרימת הדם לכל הגוף ושולט בגידים והרצועות ובכליות אשר אחריות על העצמות ומח העצם.ישנן מספר דרכים ברפואה הסינית לטפל בדלקת מפרקים שגרונית, ובקליניקה שלי אני עושה שימוש בכלים הבאים:
- דיקור סיני – הדיקור הסיני עוזר לחזק את מערכת החיסון והאיברים המוחלשים בגוף (לאחר אבחנה). בנוסף הדיקור הסיני עוזר בהורדת הדלקתיות והכאב.
- צמחי מרפא – ישנן שתי צורות עבודה בקליניקה שלי עם צמחי מרפא:
- חיצונית – שימוש בחבישות למפרקים הגדולים עם תערובת ייחודית לקליניקה של צמחי מרפא יחד עם שילוב של די דא ג’או – טינקטורה לנפילה וחבלה של הקליניקה. לקריאה על יין/טינקטורה זו לחצו כאן.
- פנימית – רקיחת פורמולה של צמחי מרפא בהתאם לאבחנה אשר נלקחת כמה פעמים ביום לתקופה על מנת לחזק אספקטים מסוימים בגוף המטופל/ת ועזרה בהורדת הדלקתיות והכאב.